Sideritis hyssopifolia L.

Labiades / Flor: VI-IX / Alt: (1100)2800 m. / Abund: cc / Camèfit

Sideritis hyssopifolia és una petita mata perenne, poc lignificada, de tiges ascendents i fulles oposades, lanceolades i feblement dentades. Viu en en pastures alpines i subalpines moderadament seques, pedregars, clarianes de bosc…

Sideritis hyssopifolia
Naut Aran. 1 d’agost del 2024
Sideritis hyssopifolia
Alt Àneu. 20 de juliol del 2021

Les flors, de color groc pàl·lid, es disposen en grups de 6 en verticil·lastres (de 2 a 10). Aquests estan molt acostadets entre si i el resultat és un inflorescència compacta, en la qual no podem distingir els diferents verticils.

Sideritis hyssopifolia
Alt Àneu. 20 de juliol del 2021
Sideritis hyssopifolia
Alt Àneu. 20 de juliol del 2021

Dins la família de les labiades, un dels trets per distingir els diferents gèneres és la forma del llavi superior de la flor. En el cas de les Sideritis aquest és pla, al contrari del que passa en d’altres gèneres, que és convex. En botànica, un llavi és cadascun dels dos lòbuls, superior i inferior, en què es presenten dividides certes corol·les (o calzes).

Sideritis hyssopifolia
Alt Àneu. 20 de juliol del 2021
Es pot apreciar el llavi superior, pla, i el llavi inferior, amb un lòbul central gran, i dos de laterals més petits. El llavi superior pot ser enter o dividit en dos lòbuls.

Sideritis hyssopifolia és una espècie que presenta una gran variabilitat morfològica i de la que se n’han descrit diverses subespècies. A Catalunya només hi ha la subsp.hyssopifolia. La seva àrea de distribució és bàsicament Pirineu i Pre-Pirineu.

D’espècies del gènere Sideritis en tenim 5 més: Sideritis hirsuta (de distribució general), Sideritis montana (rrr), Sideritis romana (contrades mediterrànies marítimes), Sideritis scordioides i Sideritis spinulosa (aquestes dues últimes desde les terres de Lleida fins a Amposta, amb dents laterals espinescents a les fulles de la part vegetativa de la tija).

Feu un comentari

Traduir a »