Galzeran
Liliàcies / Flor: II-IV(IX) / Alt: (0)10-1400 m. / Abund: cc / BDBC
APG: Família Asparagàcies
El que més sobta del galzeran és que sembla que el fruit neixi del mig de la fulla. Això ens dóna la pista de què en realitat això que sembla una fulla és una tija modificada, aplanada. Una tija que s’ha transformat en fulla s’anomena en terminologia botànica fil·locladi.
Un fil·locladi és una tija modificada fotosintètica, de creixement limitat, aplanada i que sembla una fulla. Un altre exemple de fil·locladi és l’esparraguera, Asparagus acutifolius.
La mateixa estructura quan té l’aspecte d’una branca rep el nom de cladodi.
Les fulles veritables són minúscules i normalment no es veuen perquè s’assequen i cauen aviat.
El galzeran floreix a la primavera i a vegades ho pot fer també a la tardor. Fa unes flors solitàries i petitones, molt poc aparents, d’un color verd o lilós, que si no ens hi fixem bé sovint passen desapercebudes. Tenen un perigoni format per sis tèpals disposats en dos verticils. La planta és diòica i per tant hi ha peus masculins (el gineceu de les seves flors pràcticament no està diferenciat) i peus femenins (amb flors amb un androceu rudimentari). Els dos tipus de flors s’assemblen molt, no és fàcil saber si ens trobem davant d’un exemplar mascle o femella. Gairebé l’única manera és si a la punta de la flor es veu pol·len, sabrem que es tracta d’una flor masculina.
El galzeran és un arbustet que mostra tota la seva bellesa a l’hivern i que tradicionalment s’ha utilitzat com a ornament als dies nadalencs, cosa que n’ha fet disminuir les poblacions. A Catalunya és protegit en certes zones, sobretot als parcs naturals.