Cebollí
Liliàcies / Flor: II-V / Alt: 0-500(800) m. / Abund: cc / BDBC
APG: Família Xantorreàcies
El cebollí és una herba que pot viure un o dos anys, que té totes les fulles basals, semblants a les d’una ceba, subcilíndriques, de pocs mil·límetres de gruix, estretes i llargues, i que quan floreix ho fa amb unes tiges sense fulles que formen una panícula de flors. Aquestes tiges són fistuloses, això vol dir buides per dins, i d’aquí ve el nom científic de la planta. Aquest terme s’aplica sobretot a les tiges, però també es pot aplicar a altres òrgans.
Pot arribar a poc més de mig metre d’alçada, podríem dir que és la germana petita. Els altres Asphodelus que trobem a Catalunya, A. aestivus, A. albus i A. cerasiferus són tots plantes més robustes.
Floreix a principis de la primavera. La seva inflorescència és una panícula (raïm de raïms) de flors molt separades. Les flors, molt boniques, d’uns 3 cm. de diàmetre, s’obren només de dia i tenen 6 tèpals blancs una mica rosadets, amb un nervi mitjà d’un color marró vermellós.
Les flors de les liliàcies tenen habitualment 6 tèpals distribuïts en dos verticils. No és evident en aquesta planta, però si ens hi fixem bé, veurem que els tèpals del verticil extern són més amples que els de l’intern. Tenen 6 estams, amb uns filaments amples i blancs i un pistil central.
La podem trobar en camps abandonats, llocs erms, a les vores de camins i carreteres, decorant-les amb una espectacular floració.
La subespècie que es troba a Catalunya és A. fistulosus subsp. fistulosus.