Crithmum maritimum

Umbel·líferes / Flor: VII-I / Alt: 0-100(800) m. / Abund: cc / Camèfit

El fonoll marí, única espècie del gènere Crithmum, és una planta comestible silvestre que es troba a la zona meridional d’ Europa, especialment a la costa del mar Mediterrani. Viu a les roques marítimes, ben a prop del mar, a les escletxes, als petits replanets dels penyasegats, amb poc sòl es conforma. Més difícilment es pot veure a la sorra.

És una herba perenne que fa unes tiges de fins a 40 cm., molt ramificades, estriades, i unes fulles glauques, 2-3 pinnatisectes i carnoses.

Crithmum maritimum
Salou. 10 d’agost del 2022

Les seves umbel·les tenen de 10-32 radis, i es tornen a ramificar en unes petites umbèl·lules que porten la majoria de flors hermafrodites, algunes d’elles funcionalment només masculines. Una umbèl·lula és cadascuna de les umbel·les secundàries d’una umbel·la composta, situades al’extrem dels radis principals. Els pètals de les flors són d’un blanc verdós.

Crithmum maritimum
Umbèl·lules
Crithmum maritimum

El fonoll marí s’ha emprat tradicionalment a la cuina, són molt preuats els seus brots tendres conservats en vinagre. Moltes plantes d’aquesta família són valorades a la gastronomia: l’api, la xirivia, la pastanaga… i d’altres molt apreciades com a condiments o espècies: el julivert, el comí, el coriandre, l’anís…

Més recentment se n’extreuen olis essencials que s’utilitzen en aromateràpia i fitoteràpia.

Crithmum maritimum

Crithmum maritimum, una planta halòfita, adaptada als indrets salinitzats, amb la seva resistència i tenacitat s’ha instal·lat practicament a tot el litoral mediterrani, però també a bona part de les costes atlàntiques. La seva capacitat d’adaptació a la sal arriba fins al fruit, on microgotes d’oli essencial protegeixen l’interior de la llavor. Així pot conservar la seva viabilitat en surar i navegar en aigua de mar, germinant si arriba a la riba i detecta sòl una mica més endolcit per la pluja o la rosada.

Feu un comentari

Traduir a »