Aristolochia pistolochia

Aristoloquiàcies / Flor: III-VII / Alt: 0-1400 m. / Abund: c / BDBC

Aristolochia pistolochia és la més comuna a casa nostra de totes les espècies d’aquest gènere. És una planta metzinosa, que provoca sobretot problemes als ronyons, i de la qual n’està prohibida la venda. Viu en brolles i erms,  sobre sòls secs i pedregosos, calcaris, sobretot en ambients d’alzinar.

Aristolochia pistolochia
Calders. 2 de maig de 2021

És una planta herbàcia que fa uns 30 cm d’alt. Té una arrel gruixuda que es manté d’un any a l’altre i de la que cada primavera broten tiges noves. Les tiges fan ziga-zagues, i als colzes que fan, surten les fulles. Aquestes són simples, triangulars/cordiformes, amb el marge ondulat/dentat, amb una vora cartilaginosa i d’uns 5 cm de llargada. Tenen una nerviació de tendència palmada, molt reticulada i molt sortint al revers. El pecíol de la fulla mesura aproximadament 1 cm., essent més curt que el peduncle floral, tret que serveix per diferenciar-la d’alguna altra aristolòquia. Tota la planta està coberta de pèls una mica rígids que la fan aspra al tacte.

Aristolochia pistolochia
Calders. 1 de maig del 2022

Les flors, brunes,  són solitàries i poden arribar a fer 5 cm. No tenen calze, i la corol·la forma un llarg tub, engruixit a la base i amb una mena de llavi a la part superior que forma com una tapa. El seu fruit és una càpsula globosa, com un petit melonet.

Aristolochia pistolochia és un cas de proterogínia. La proterogínia o protogínia és quan primer maduren els òrgans femenins i són pol·linitzats. Un cop ja han estat pol·linitzats es desenvolupen els òrgans masculins que, per força, pol·linitzaran a un altre individu. Aquesta és una de les estratègies per assegurar la fecundació creuada (al·logàmia). A més a més, en aquesta espècie concretament, la flor funciona com un “atrapainsectes”, no per alimentar-se, sinó per a la reproducció. L’insecte, que porta pol·len d’un altre individu, se sent atret per l’olor de la flor, imperceptible per nosaltres, va fins al fons, on hi ha els nectaris, i deixa el pol·len a l’estigma. Uns pèls al tub de la flor li impedeixen tornar enrera, i així pot passar uns dies dins la flor, alimentant-se del seu nèctar i protegit per la humitat que els mateixos pèls proporcionen. Mentrestant maduren els estams i l’insecte s’impregna del pol·len d’aquests. Finalment, els pelets s’assequen, i l’insecte pot sortir, però el pol·len que porta ja no fecundarà la pròpia flor.

Aristolochia pistolochia
Calders. 2 de maig de 2021
Aristolochia pistolochia
Calders. 2 de maig de 2021

Hi ha una espècie d’oruga, Zerynthia rumina, que s’alimenta exclusivament de plantes del gènere Aristolochia. La papallona, que ha desenvolupat mecanismes metabòlics que la fan immune a la pistolòquia, posa un ou a cada planta de manera que aquesta només tindrà una oruga. 

Feu un comentari

Traduir a »