Auró negre
Aceràcies / Flor: III-V / Alt: 70-1500 m. / Abund: rr / BDBC
APG: Família sapindàcies
L’auró negre és un dels cinc aurons (gènere Acer) autòctons que tenim, molt fàcil d’identificar per les seves fulles trilobulades tan característiques.
És un arbre caducifoli que no sol sobrepassar els 12 m. d’alçada, que necessita sòls rics en nutrients minerals, tolera bé l’ombra i pot suportar hiverns força freds. És una de les espècies del gènere Acer que aguanta millor la sequedat. És indiferent a la naturalesa química del sòl pel que fa al carbonat de calci, però és més abundant a les zones de sòls calcaris.
Els aurons europeus, a diferència dels nord-americans, no acostumen a formar boscos, sinó que es troben escampats enmig de masses forestals dominades per altres caducifolis. Tot i això de vegades es troben auronedes, on l’auró és l’arbre dominant entremig d’altres arbres: roures, pins, alzines, moixeres, altres tipus d’aurons… A la tardor aquestes auronedes agafen uns colors preciosos. Les fulles de l’auró negre agafen tot un ventall de colors que van del groc fins el granat.
Els branquillons de l’auró negre es disposen oposats. Les fulles, amb un pecíol llarg d’uns 4 cm. també. El pecíol a vegades agafa tons vermellosos.
Les seves flors són petites, tenen cinc pètals d’un color verd grogós i es troben agrupades en inflorescències penjants. Són pol·linitzades per insectes.
Acer monspessulanum és un arbre polígam. Això vol dir que fa flors unisexuals i flors hermafrodites. En el seu cas les flors unisexuals són masculines. Podem trobar les dues flors convivint al mateix peu, o que l’arbre les tingui gairebé totes d’un sol tipus.
El fruit és una disàmara. Una sàmara és un tipus de fruit sec proveït d’una expansió membranosa en forma d’ala. En el cas de l’auró negre els fruits són disàmares que formen un angle agut entre elles. L’angle que formen les dues sàmares unides és un dels trets característics de cada auró. Per exemple, en el cas de l’auró blanc, A. campestre, formen un angle de 180º.
La família de les aceràcies, que a casa nostra només està representada pel gènere Acer, en el sistema de classificació APG està inclosa dins la família de les sapindàcies.