Narcissus poeticus

Amaril·lidàcies / Flor: IV-VI / Alt: 250-2100 m. / Abund: c / BDBC

La grandalla és un dels narcisos més bonics que tenim. La seva floració, a l’entrada de la primavera, és tot un espectacle.

És una herba glabra i bulbosa, que pot arribar a una alçada de 75 cm, de fulles planes, llargues i glauques, amb marge enter i nervadura paralel·la.

Narcissus poeticus
Moià. 1 de maig de 2022
Al Moianès hi ha una sola localitat, descoberta el 2.014, on es pot trobar la grandalla. Creix sota una roureda formant grans extensions.

Les flors són solitàries, hermafrodites i molt perfumades. Són un model perfecte de simetria actinomorfa. El periant està format per 6 tèpals d’un blanc pur, i corresponen a dos verticils de tres peces cadascun. La corona és curta, de color groc i amb un marge vermell i dentat. L’androceu està format per 6 estams rectes disposats en dos verticils de tres peces cadascun, els inferiors son inclusos i els superiors, exserts.

Narcissus poeticus
Moià. 1 de maig de 2022

Les flors de N. poeticus porten a la base una espata escariosa que s’obre per una valva. Una espata és una bràctea grossa, o un parell de bràctees, sovint vistoses, que envolten la inflorescència o l’eix florífer. L’espata s’anomena monofila si està constituïda per una sola bràctea o difila si està constituïda per dues bràctees.

Narcissus poeticus
Moià. 24 d’abril de 2022
Detall de l’espata

El fruit és una càpsula oblonga-ovada, dehiscent, i les llavors són negres, ovades i brillants.

Narcissus poeticus
Les Agudes, al Montseny. 12 de juny de 2022. Fruit.

La grandalla, flor nacional del Principat d’Andorra, es fa en prats i llocs frescals, a l’alta muntanya i a l’estatge montà.

D’espècies del gènere Narcissus en tenim 6 més: N. assoanus, N. dubius, N. jonquilla, N. pseudonarcissus, N. serotinus i N. tazetta.

Feu un comentari

Traduir a »