Knautia dipsacifolia subsp. arvernensis

Dipsacàcies / Flor: VI-IX / Alt: 500-2150 m. / Abund: c / BDBC

APG: Caprifoliàcies

L’escabiosa negra és una herba pilosa, erecta i ramificada. Té una roseta de fulles basals i les tiges també folioses, amb les fulles més o menys lanceolades i uns capítols llargament pedunculats.

Knautia dipsacifolia
Vall de Rialb (Parc natural de la vall del Sorteny). 11 d’agost del 2023

Per distingir entre les diferents espècies de Knautia cal mirar les fulles: si la tija és foliosa i les fulles són enteres o dentades (o sigui no estan gens dividides), ja gairebé segur que estem davant de Knautia dipsacifolia.

Knautia dipsacifolia
Vall de Sorteny. 14 de juliol del 2022

Les dipsacàcies fan flors en capítol, igual que les compostes. Una característica diferent entre els capítols d’ambdues famílies, és que mentre les compostes tenen els estams soldats per les anteres, les dipsacàcies tenen els estams totalment lliures.

Knautia dipsacifolia
Vall de Rialb. 11 d’agost del 2023
Knautia dipsacifolia
Vall de Rialb. 11 d’agost del 2023

El nom popular d’escabiosa se’ls diu a gairebé tots els gèneres d’aquesta família (Cephalaria, Scabiosa, Knautia i Succisa). D’entre ells, Scabiosa i Knautia fan uns capítols que realment s’assemblen moltíssim. Per distingir entre els dos gèneres el què hem de fer és fixar-nos en la infructescència. Una infructescència és una fructificació que prové d’un conjunt de flors agrupades en una inflorescència densa, de manera que al final tots els gineceus han fructificat de forma conjunta i apareixen íntimament reunits com si es tractés d’una sola unitat.

Knautia dipsacifolia
Vall de Rialb. 11 d’agost del 2023
Infructescència.

Les peces del calze de gairebé totes les dipsacàcies acaben en una aresta. Això és el que ens determina el gènere: Si el calze té (6)8-16(24) d’aquestes dents o arestes, estem davant d’una Knautia, si només n’hi ha (4)5, tindrem una Scabiosa.

Vall de Sorteny. 14 de juliol del 2022
S’observen aproximadament unes 12 arestes per fruit.

L’escabiosa negra viu en prats i vorades de bosc a l’estatge montà i subalpí. L’altra subespècie (subsp.catalaunica), que és molt menys comuna, se li assembla molt però és de port més petit i viu en cotes més baixes.

Feu un comentari

Traduir a »